نجیب محفوظ

310

نجیب محفوظ نویسنده و نمایشنامه‌نویس متولد قاهره است. او در سال 1988، برنده‌ی جایزه‌ی نوبل ادبیات شد و اولین عربی بود که این جایزه را دریافت کرد. از جمله آثار نجیب محفوظ می‌توان به کتاب‌های «شادی‌های گنبد»، «میرامار» و «حکایت‌های محله‌ی ما» اشاره کرد.
نجیب محفوظ (Naguib Mahfouz)، با نام کامل نَجیب مَحفوظ عبدالعزیز ابراهیم احمد الباشا، در 11 دسامبر 1911 در قاهره به دنیا آمد. خانواده‌ی او کارمند و از طبقه‌ی متوسط جامعه بودند. نجیب محفوظ هفتمین و آخرین فرزند خانواده بود.
نجیب محفوظ دوران کودکی خود را در محلات سنتی و سپس در محله‌های مدرن قاهره گذراند و با چالش‌های سیاسی و فرهنگی آن زمان مصر بزرگ شد. انقلاب سال 1919 مصر تأثیر عمیقی بر نجیب محفوظ گذاشت. او بعدها در خاطراتش به این مسئله اشاره می‌کند که آن زمان در حالی که تنها هفت سال داشت، می‌توانست از پنجره‌ی خانه‌شان سربازان انگلیسی را ببیند که به هر طرف شلیک می‌کردند.
در سال‌های اولیه‌ی زندگی، نجیب محفوظ علاقه‌ی زیادی به مطالعه نشان داد و اغلب وقت خود را با مطالعه‌ی آثار نویسندگانی همچون حافظ نجیب، طه حسین و سلامه موسی می‌گذراند.
پس از پایان تحصیلات اولیه، نجیب محفوظ در سال 1930 در دانشگاه مصر پذیرفته شد و تا سال 1934 در رشته‌ی فلسفه در این دانشگاه تحصیل کرد. در طول سال‌های تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد بود که نجیب محفوظ دریافت بیش از هر چیز به نویسندگی علاقه دارد و تصمیم گرفت ادامه‌ی تحصیل را متوقف کند و به نویسندگی بپردازد.

تجربه‌ی نویسندگی نجیب محفوظ
نخستین تجربه‌ی نویسندگی نجیب محفوظ با مجله‌ی «المجاله الجدیده» بود. پس از این دوران، نجیب محفوظ فعالیت خود را به‌طور حرفه‌ای به عنوان نویسنده و روزنامه‌نگار آغاز کرد. بسیاری از آثار نجیب محفوظ در قالب پاورقی در همین روزنامه‌ها نوشته شده‌اند.
در کنار نویسندگی، نجیب محفوظ در طول سال‌ها حرفه‌ی کارمندی پدرش را نیز ادامه داد و تا زمان بازنشستگی در سال 1971، در بخش فرهنگی خدمات کشوری مصر به عنوان کارمند به فعالیت پرداخت. او در طول زندگی خود بیش از 30 کتاب نوشت و در سال 1988، توانست اولین عربی باشد که جایزه‌ی نوبل ادبیات را از آن خود می‌کند.
سرانجام در 30 اوت 2006، نجیب محفوظ که به دلیل جراحی سرش در بیمارستان بستری بود، به دلیل نارسایی قلبی و در 94سالگی درگذشت.
گزیدهٔ ترجمه‌های فارسی
گ‍دا، ت‍رج‍م‍هٔ م‍ح‍م‍د ده‍ق‍ان‍ی. ت‍ه‍ران: ن‍ی‍ل‍وف‍ر، ۱۳۸۳. شابک ‎۹۷۸-۹۶۴-۴۴۸-۲۲۴-۳
کوچهٔ مدق، ترجمهٔ محمدرضا مرعشی‌پور. تهران: نیلوفر، ۱۳۸۷. شابک ‎‏‫‬‭۹۷۸-۹۶۴-۴۴۸-۳۷۵-۲
بین‌القصرین (بخش نخست از سه‌گانهٔ قاهره)، ترجمهٔ محمدرضا مرعشی‌پور. تهران: نیلوفر، ۱۴۰۱. شابک ‎۹۷۸-۶۲۲-۶۶۵۴-۶۵-۴
قصر الشوق (بخش دوم از سه‌گانهٔ قاهره)، ترجمهٔ محمدرضا مرعشی‌پور. تهران: نیلوفر، ۱۴۰۱. شابک ‎‏‫‭۹۷۸-۶۲۲-۷۷۲۰-۳۷-۲‬‬‬
سُکَّریه (بخش سوم از سه‌گانهٔ قاهره)، ترجمهٔ محمدرضا مرعشی‌پور. تهران: نیلوفر، ۱۴۰۱. شابک ‎‏‫‭۹۷۸-۶۲۲-۷۷۲۰-۴۵-۷‬‬
خاکستر (مجموعه داستان‌های کوتاه)، ترجمهٔ محمدرضا مرعشی‌پور. تهران: نیلوفر، ۱۴۰۰. شابک ‎۹۷۸-۶۲۲-۶۶۵۴-۸۹-۰
راه، ترجمهٔ محمدرضا مرعشی‌پور. تهران: هاشمی، ۱۳۹۳. شابک ‎۹۷۸-۹۶۴-۷۱۹۹-۲۹-۲
خواب (مجموعه داستان‌های کوتاه)، ترجمهٔ محمدرضا مرعشی‌پور. تهران: نیلوفر، ۱۳۹۱. شابک ‎۹۷۸-۹۶۴-۴۴۸-۵۰۹-۱
جنایت (مجموعه داستان‌های کوتاه و نمایشنامه)، ترجمهٔ محمدرضا مرعشی‌پور. تهران: ماهریس، ۱۳۹۸. شابک ‎۹۷۸-۶۰۰-۹۹۲۹-۶۲-۷
در خان‌الخلیلی اتفاق افتاد، ترجمهٔ امل نبهانی. تهران: نیماژ، ۱۴۰۰. شابک ‎۹۷۸-۶۰۰-۳۶۷-۷۳۱-۹
تنها یک ساعت مانده، ترجمهٔ لیلا ونکی‌فراهانی. تهران: ایشتار‏‫، ۱۴۰۰. شابک ‎۹۷۸-۶۲۲-۹۸۸۳۶-۰-۰
میرامار، ترجمهٔ رضا عامری. تهران: دنیای اقتصاد، ‏‫۱۳۹۴. شابک ‎۹۷۸-۶۰۰-۸۰۰۴-۱۳-۴
دزد و س‍گ‌ه‍ا، ت‍رج‍م‍هٔ ب‍ه‍م‍ن رازان‍ی. ت‍ه‍ران: ق‍ق‍ن‍وس، ۱۳۸۰. شابک ‎۹۶۴-۳۱۱-۲۷۱-۳‬
کافهٔ کرنک، ترجمهٔ محمد جعفرپور و ویراستاری نازنین خلیلی‌پور. تهران: نشر ثالث‏‫، ۱۴۰۱. شابک ‎‏‫‭۹۷۸-۶۰۰-۴۰۵-۸۲۵-۴‬‬
عشق بر فراز تپهٔ هرم (مجموعه داستان‌های کوتاه)، ت‍رج‍م‍هٔ ح‍س‍ی‍ن ش‍م‍س‌آب‍ادی و م‍ری‍م آل‌ن‍جف. تهران: نشر سادات حجازی (ن‍س‍ح)، ۱۳۸۵. شابک ‎۹۷۸-۹۶۴-۹۶۲-۲۶۶-۸

د دعوت رسنیز مرکز ملاتړ وکړئ
له موږ سره د مرستې همدا وخت دی. هره مرسته، که لږه وي یا ډیره، زموږ رسنیز کارونه او هڅې پیاوړی کوي، زموږ راتلونکی ساتي او زموږ د لا ښه خدمت زمینه برابروي. د دعوت رسنیز مرکز سره د لږ تر لږه $/10 ډالر یا په ډیرې مرستې کولو ملاتړ وکړئ. دا ستاسو یوازې یوه دقیقه وخت نیسي. او هم کولی شئ هره میاشت له موږ سره منظمه مرسته وکړئ. مننه

د دعوت بانکي پتهDNB Bank AC # 0530 2294668 :
له ناروې بهر د نړیوالو تادیاتو حساب: NO15 0530 2294 668
د ویپس شمېره Vipps: #557320 :

Support Dawat Media Center

If there were ever a time to join us, it is now. Every contribution, however big or small, powers our journalism and sustains our future. Support the Dawat Media Center from as little as $/€10 – it only takes a minute. If you can, please consider supporting us with a regular amount each month. Thank you
DNB Bank AC # 0530 2294668
Account for international payments: NO15 0530 2294 668
Vipps: #557320

Comments are closed.