خیانت، معمولأ در اوج اعتماد صورت ميگيرد

0 1,024

نوشته : ژورنالیست ولادیمیر سنیگیریف
ترجمه : غوث جانباز

***************************************
بیست سال قبل از امروز، در کابل، رئیس جمهور اسبق افغانستان دکتور نجیب الله بطور نهایت وحشیانه به قتل رسید. طالبان قبل از آنکه نجیب الله را به قتل برسانند، او و برادرش را با کمال بی رحمی عذاب و شکنجه نمودند…
دکتور نجیب الله پیش از کشته شدن چهار سال را در عمارت مربوط به نمایندگی سازمان ملل متحد در کابل در یک نوع “قید خانگی” به سر برد. تمام یاران اسبق نجیب الله در آستانۀ اشغال شهر کابل توسط مجاهدین، یا فرار نمودند یا هم به مخالفین پیوستند. در عین حال، اعضای خانوادۀ رئیس جمهور به اصطلاح از “زیر بینی” مخالفین توانستند به هندوستان پرواز نمايند. اما خود رئیس جمهور را همسنگران دیروز از میدان هوائی برگرداندند، همسنگران و یارانی که با مخالفین نظام اتحاد خود را اعلام نموده بودند.
اما بحث من در این باره نیست، در مورد رئیس جمهور نیز چیزی نمی گويم. در اینجا میخواهم از خیانت خود ما، از خیانت حکومت فدراسیون روسیه

تصویر در مارچ ۱۹۸۹ بلافاصله پس از مصاحبه با رئیس جمهور افغانستان برداشته شده است

یاد آوری کنم.
آنزمان را خوب به یاد دارم، زمانی را که بلند رتبه ترین مسوولین کشور ما: کمیتۀ مرکزی حزب کمونیست شوروی، حکومت شوروی، وزارت دفاع، کی. جی. بی. دوری این شخص (دکتور نجیب الله) میچرخیدند و برایش مداحه میسرودند. از عقب میزها به او سوگند دوستی جاودان یاد میکردند. بار ها به دکتور از دوستی جاودان یاد آوری مینمودند و تأکید میکردند که هیچگاه او را رها نمیکنند.
اما دریغا که او را رها نمودند، همه او را سخت رها نمودند: هم نظامیان، هم استخباراتی ها و هم دیپلوماتها.
از “بوریس یلتسین”* و “آندری کوزیریف” ** که گلایه نبود، برای آنها دکتور نجیب الله یک بیگانه بود. این دو به مجردی به قدرت رسيدند از هر آنچه در افغانستان رخ میداد فاصله گرفتند. اما از وزیر دفاع “پاول گراچیوف” که در افغانستان خدمت عسکری را انجام داده بود و از رئیس عمومی امنیت فدرالى روسیه “یفگینی پریماکوف” که با بسیاری از اشخاص طراز اول در هبری آنوقت افغانستان مناسبات نزدیک داشت همچو انتظاری نمیرفت. علاوه بر آن، در حلقۀ نزدیک به خود “بوریس یلتسین” نیز افرادی بود که چندی قبل در کابل ایفای وظیفه مینمودند، آنها نیز رئیس جمهور نجیب الله را در آغوش میکشیدند و پُس پُسک کنان از ورای چشمهای خمار (در متن روسی اشکهای خمار آمده است) تأکید مینمودند : رهایت نمی کنیم! ”
اما هیچ یکی از آنها به کاخ کرملین نیامد و با مشت خود به میز نکوبید و نگفت : ” آى بیادرا، ما چی کردیم! ” هیچ یک!
شایعه است که دکتور نجیب الله حین اقامت در تبعیدگاه ملل متحد اش در کابل، دفترچه ای داشت که در آن خاطرات خود را نوشته است. کاش میشد این دفترچه را مرور نمود. بسیار دلچسپ است بدانم که داکتر با کدام کلمات و اوصاف از کسانیکه همرایش خیانت نمودند یاد آوری نموده است… میترسم که این کلمات خوشایند نخواهند بود….
( ختم )
* “بوریس یلتس”، پس از فروپاشی اتحاد شوروی به حیث رئیس جمهور فدراسیون روسیه انتخاب شد.
** “آندری کوزیریف”، اولین وزیر امور خارجۀ روسیه پس از فروپاشی اتحاد شوروی بود.
تصویر در مارچ ۱۹۸۹ بلافاصله پس از مصاحبه با رئیس جمهور افغانستان برداشته شده است.

د دعوت رسنیز مرکز ملاتړ وکړئ
له موږ سره د مرستې همدا وخت دی. هره مرسته، که لږه وي یا ډیره، زموږ رسنیز کارونه او هڅې پیاوړی کوي، زموږ راتلونکی ساتي او زموږ د لا ښه خدمت زمینه برابروي. د دعوت رسنیز مرکز سره د لږ تر لږه $/10 ډالر یا په ډیرې مرستې کولو ملاتړ وکړئ. دا ستاسو یوازې یوه دقیقه وخت نیسي. او هم کولی شئ هره میاشت له موږ سره منظمه مرسته وکړئ. مننه

د دعوت بانکي پتهDNB Bank AC # 0530 2294668 :
له ناروې بهر د نړیوالو تادیاتو حساب: NO15 0530 2294 668
د ویپس شمېره Vipps: #557320 :

Support Dawat Media Center

If there were ever a time to join us, it is now. Every contribution, however big or small, powers our journalism and sustains our future. Support the Dawat Media Center from as little as $/€10 – it only takes a minute. If you can, please consider supporting us with a regular amount each month. Thank you
DNB Bank AC # 0530 2294668
Account for international payments: NO15 0530 2294 668
Vipps: #557320

Leave A Reply